Sok z brzozy
Brzoza rośnie w całej Ameryce Północnej i Europie, jak również w niektórych rejonach Azji. Rośnie w puszczach, przy szlakach komunikacyjnych i na łąkach. Występuje również pod nazwami: brzoza biała oraz brzezina. Świeży syrop z drzewa wykorzystywano od lat przy kuracjach odpornościowych. Zauważono, iż jego stosowanie działa wzmacniająco na ludzkie ciało. Zaleca się go często osobom w podeszłym wieku, a również tym, które przeszły ciężkie choroby.
Z brzozy można wytwarzać szereg produktów:
SYROP Z BRZOZY. Do przyrządzenia soku używamy zwykle młode listki (ok. 100 gram. Wykorzystujemy w tym celu sokowirówki. Tego typu sok możemy utrwalać dodając odpowiednią objętość spirytusu 65-procentowego. Napój z brzozy powinniśmy wypijać na godzinę przed obiadem. Wypijamy dwa razy dziennie, po około 20 kropelek na kieliszek przegotowanej wody.
ODWAR Z LIŚCI. Przyrządzamy go w następujący sposób: W odpowiednim zbiorniczku wkładamy 1 łyżkę suszonych listków i zalewamy ją 250 ml wody. Następnie całość gotujemy przez ok. 2 minuty i odcedzamy. Pijemy pomiędzy posiłkami w dwóch dawkach. Wykorzystujemy w zapaleniach układu moczowego, kamicy moczowej, stłuczeniach oraz egzemach.
NAPAR Z LIŚCI. Do jego wytworzenia używamy 1 łyżkę ususzonych liści, którą wkładamy do słoika i zalewamy 250 ml wrzącej wody. Następnie trzymamy napar pod przykryciem przez około 5 minut. Napar wypijamy 2 razy w ciągu dnia.
NAPAR Z PĄCZKÓW. Przyrządzamy go z 1 porcji suszonych pączków, którą wrzucamy do naczynia i zalewamy szklanką gorącej wody. Całość postawić na około kwadrans. Po przecedzeniu pijemy w trzech porcjach.
SOK Z PĄCZKÓW. Tego typu napój warto używać w kuracji uodporniającej przez około miesiąc. Wypijamy po 250 ml codziennie. Napój ten dobrze jest utrwalić spirytusem. Wówczas możemy wypijać go bez względu od pory roku.
ODWAR Z CZYRU. Receptura na odwar: do 1 łyżki sproszkowanego i suchego czyru wlewamy szklankę wody, a potem odwar gotujemy przez około pięć minut. Używamy w ciężkich chorobach. Po odcedzeniu pijemy w dwóch porcjach, trzy razy dziennie.
Dobrze wiedzieć, że listki tego drzewa wchodzą w skład leku produkowanego przez przemysł zielarski o nazwie: REUMOGRAN.