Zamawiasz węgiel? Zwróć uwagę na jego kaloryczność!
Węgiel węglowi nierówny, dlatego jeżeli zamierza się zakupić ten materiał opałowy, warto poświęcić czas na to, aby dokładnie sprawdzić jego parametry. Tym, na który trzeba zwrócić uwagę w szczególności, jest kaloryczność.
Wartość opałowa, czyli inaczej kaloryczność węgla określa ilość energii, która jest wydzielana w postaci ciepła przy spalaniu określonej jednostki paliwa – najczęściej 1 kilograma. W zależności od właściwości paliwa wartość opałowa może być niższa, czyli paliwo będzie mniej wydajne i da mniej ciepła, lub też wyższa – wtedy będzie można uzyskać z niego więcej energii.
Kaloryczność węgla – jaka jest najlepsza?
Polski węgiel kamienny ma kaloryczność wynoszącą średnio 26-30 MJ/kg, co jest równoważne 7-8,5 kWh/kg. Im węgiel jest bardziej kaloryczny, tym także jego wartość jest wyższa, a co za tym idzie, jest on droższy. Przy doborze paliwa trzeba zatem zadać sobie pytanie – czy lepiej kupić mniejszą ilość o wysokiej kaloryczności, czy też większą, ale o niższej. Jednak czy opłaca się kupować więcej paliwa niskokalorycznego?
Węgiel o niskiej kaloryczności przede wszystkim ma większe trudności z utrzymaniem równomiernego spalania i trudniej się go rozpala. Także produkuje on po spaleniu większą ilość popiołu oraz wymaga częstego dodawania do kotła, a to oznacza także, że jest z nim więcej pracy. Jednocześnie także wysoka kaloryczność nie jest zawsze najlepsza. Taki węgiel wymaga odpowiedniego ustawienia kotła, aby wykorzystać go całkowicie, dodatkowo także węgiel wysokokaloryczny nie sprawdza się tak dobrze w cieplejsze dni, dlatego w kotłowni warto mieć zapas także tego mniej kalorycznego.
Jak sprawdzić kaloryczność węgla?
Przede wszystkim nie należy mylić kaloryczności z ciepłem spalania – ciepło spalania wlicza w sumę dodatkowo energię z parą wodną, która nie ma żadnego użytku, dlatego należy patrzeć tylko na wartość opałową węgla, czyli kaloryczność.
W domowych warunkach sprawdzenie kaloryczności nie jest możliwe. Aby kupić dobry węgiel, należy prosić o pokazanie jego certyfikatu i dodatkowo sprawdzić, skąd pochodzi – informacje, skąd pochodzi porządny węgiel, można znaleźć na wielu stronach. W certyfikacie jakości węgla, który wydany powinien być przez akredytowane laboratorium, można znaleźć informacje o parametrach. Warto szukać węgla płomiennego określanego numerem 31 lub węgla gazowo-płomiennego – 32. Im wyższa wartość opałowa, tym lepiej – optymalna to 30 MJ/kg. Dobry węgiel ma także niską zawartość popiołu i siarki oraz wilgotność, chociaż ta może być inna niż rzeczywista ze względu na magazynowanie węgla (najlepiej kupować go latem, gdy pogoda jest słoneczna i nie pada od minimum tygodnia).