Trochę o kawie
W aktualnych czasach kawa dotarła w tej chwili bodaj w każdy zaułek ziemii. W obszarze handlu – jest drugim, po ropie przeważnie pozyskiwanym i wyprzedawanym substytutem.
Zerknijmy na to w jaki sposób i w jakim miejscu jest hodowana kawa. A mianowicie ponad 50 narodów na ziemii zaprząta się wytwarzaniem tego cudnego substytuta. Powyżej 30 państw może poszczycić się wytwórczością przekraczającą 5 000 000 ton kawy na rok. Sporo z tych krajów swój ekonomiczny sukces zawdzięcza naturalnie kawie.
Najogromniejszym ogólnoświatowym zaopatrzycielem sklep z kawą jest Brazylia. Drugie, chlubne umiejscowienie zajmuje Kolumbia, jakiej wytwórczość jest liczby około 2/3 fabrykacji Brazylii. Chociaż najwięcej kawy (bo aż 1/3 ogólnoświatowej produkcji) zużywa się nie w Italii, nie we Francji, lecz w Stanach Zjdenoczonych. Nowinką tutaj jest, iż unikalnym położeniem w USA, gdzie hodowana jest kawa są Hawaje.
Kawusia uprawiana jest między zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca. Obszary brzegowe tego pasa mają wartości brzegowe blisko 23 stopnie na północ i południe od równika. To właśnie tutaj klimat jest ogromnie ciepły i nadzwyczaj wilgotny, czyli kluczowe warunki do uprawy tak delikatnej rośliny jak kawa ziarnista.
W każdym razie na ziemii istnieje nad 60 odmian drzew kawy, to w normie tylko dwa stosowane są komercyjnie: jest to Arabica i Robusta. Ziarna Arabici posiadają mniejszą zawartość kofeiny i są w znacznym stopniu doskonalszej cechy aniżeli ziarna Robusty. Arabica dojrzewa na wzgórzach przewyższających 3000 metrów n.p.m., gdzie ziąb jest wybitnie okazjonalnym zdarzeniem. Drzewa Robusty atoli rosną od wysokości od dwóch tysięcy metrów n.p.m. i bywają bardziej silne na rozmaite choroby i susze niż drewna Arabici. Bardziej czerstwym drzewem jest Robusta, która w jednym sezonie umie urodzić mniej więcej 3kg dorodnych ziaren kawy, kiedy żniwa z drzew Arabici sporadycznie przewyższają 1-1,5 kg.
Zobacz też:
Kawa na Gran Canaria – jedyna plantacja kawy w Europie