FagorMastercook w trosce o środowisko

FagorMastercook, jedna z czołowych firm branży AGD, prowadzi akcję edukacyjną Eko-punkt adresowaną do swoich pracowników. Punkty informacji środowiskowej, zlokalizowane na terenie firmy udowadniają, że zachowania proekologiczne nie tylko chronią środowisko, ale także przynoszą wymierne korzyści finansowe.

EkologiaCelem zainicjowanego przedsięwzięcia jest podniesienie świadomości ekologicznej pracowników firmy oraz umocnienie wizerunku marki Mastercook jako przyjaznej środowisku. Elementami działań edukacyjnych są filmy, akcja mailingowa i plakatowa pokazująca konkretne, łatwe do wdrożenia rozwiązania, umożliwiające nie tylko zmniejszenie ilości użytkowanej wody, czy energii elektrycznej, ale także bardziej efektywną gospodarkę odpadami. Dodatkowo w Eko-punktach dostępne są książeczki ze szczegółowymi wyliczeniami, jakie kwoty można zaoszczędzić w domowym budżecie dzięki eko-gospodarowaniu. Punkty to także pojemniki, do których można wrzucać zużyte baterie wykorzystane w pracy lub w domu.

„Zgodnie z naszą polityką zrównoważonego rozwoju realizujemy założone cele z poszanowaniem środowiska naturalnego. Już na etapie projektowania produktów myślimy o właściwym procesie ich wytwarzania – o minimalizowaniu odpadów, poprawie jakości ścieków, redukcji emisji, jak również o oddziaływaniu wyrobu w fazie jego użytkowania przez klienta, a więc o zmniejszeniu zużycia wody, energii, czy wykorzystywanych detergentów. Dokładamy starań, aby kształtować proekologiczne postawy naszych pracowników, partnerów handlowych i klientów. A wszystko to robimy w trosce o środowisko” mówi Ewa Paszkiewicz, Szef ds. Zintegrowanych Systemów ISO w FagorMastercook.

Akcję poprzedziły badania ankietowe świadomości ekologicznej pracowników, które zostaną powtórzone po jej zakończeniu. Otrzymany w ten sposób materiał porównawczy posłuży ocenie efektywności przeprowadzonych działań.