Zbawienne drobnoustroje, czyli probiotyki
Jeśli dolegają nam różne dolegliwości trawienne jak na przykład wzdęty brzuch, uczucie niestrawności, zaparcia lub biegunka, gazy, skurcze oraz uczucie dyskomfortu, nie uświadamiamy sobie, że wymienione problemy są bezpośrednio związane ze składem mikroflory bakteryjnej naszych jelit. Zaburzenie jej równowagi spowodowane niezdrowym trybem życia ma dalekosiężne skutki dla naszego zdrowia.
Probiotyki są zwane również czynnościową żywnością. Są to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego. Probiotyki korzystnie oddziałują na zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej. Probiotyczne bakterie mlekowe osiadają na ściankach jelita grubego produkując kwas mlekowy i kwasy organiczne, które tępią bakterie gnilne i chorobotwórcze. Dzięki temu chronią również błonę śluzową jelit przed atakami innych, agresywnych szczepów bakterii. Jeśli nasze jelito funkcjonuje zdrowo, mamy większą odporność, ponieważ układ pokarmowy to ważna część naszego układu odpornościowego.
Probiotyki hamują wzrost lub uśmiercają szkodliwe, niekorzystne mikroorganizmy występujące w jelicie. Produkując substancje bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze, a także kwas mlekowy, zapewniają w ten sposób ochronę przed szeroką skalą patogenów jelitowych, jak np. bakterie szczepu Salmonella, Shigella oraz i inne bakterie chorobotwórcze.
Istnieje wiele możliwości uzupełniania pożytecznych bakterii probiotycznych w jelitach poprzez zażywanie dobrej jakości suplementów diety. Kapsułki dojelitowe powinny być odporne na działanie kwaśnego środowiska występującego w żołądku, dzięki czemu bakterie mają szansę przeżyć podczas ich transportu przez żołądek.
Probiotyk to żywe bakterie występujące tymczasowo w przewodzie pokarmowym, lecz niezdolne do długotrwałej kolonizacji. Dlatego należy zażywać probiotyki przez dłuższy okres czasu, aby móc zaobserwować ich pozytywne działanie. Do najczęściej występujących probiotyków należą niektóre bakterie kwasu mlekowego – bifidobakterie i Lactobacillus.